INITIATIEF #FREEHUGS❤️

Mensen zijn sociale wezens voor wie aanraking, nabijheid en interactie essentieel zijn voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dat is al eeuwen zo. En dat zal, wat ons betreft, ook altijd zo blijven. Wij van het Initiatief #FreeHugs❤️ zijn de 1,5m-samenleving helemaal beu. Het voelt niet goed. Het is aantoonbaar niet goed. Wij zijn mensen die niet langer hun vrijheid willen laten inperken door een falende overheid. De allesontwrichtende maatregelen. Stop de angstdoctrine. Denk zelf na.

Een krachtige en liefdevolle, maar vooral geweldloze tegenbeweging. Denk zelf na. Sta op. Spreek je uit. Bevrijd jezelf. Doe het voor jezelf. Doe het voor je kinderen. Doe het voor je naasten. Omarm elkaar, niemand houdt je tegen.

Omarm Initiatief #FreeHugs❤️

(De uitingen van het initiatief worden door onszelf bekostigd. Giften of financiële ondersteuning zijn daarom van harte welkom.)

e-mail: smile@initiatief-freehugs.nl

HET IMMUUNSYSTEEM

Het is al decennia lang bekend, dat aanraking voor de mens van levensbelang is. Letterlijk van levensbelang. Juist huidcontact, het aanraken van anderen, het aangeraakt worden door medemensen, is essentieel voor het goed kunnen functioneren van ons immuunsysteem. Bij iedere aanraking vindt er uitwisseling van bijvoorbeeld bacteriën of virussen plaats. Deze triggeren telkens je afweersysteem en daardoor bouw je weerstand op. Juist door afstand te houden en fysiek contact met anderen te mijden, ondergraaf je uiteindelijk je eigen gezondheid.

“Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. De onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar met als doel om bedreigingen voor het lichaam snel onschadelijk te maken. 

De verschillende verdedigingsmechanismen van het immuunsysteem stoppen aanvallen op het lichaam en ruimen deze op. De informatie van een aanval wordt vervolgens opgeslagen en onthouden. Zo weet het lichaam bij een tweede aanval, hoe het een virus of bacterie effectief kan verslaan. Het immuunsysteem van een kind bevat nog maar weinig informatie. Een kind is daardoor vatbaarder voor specifieke virussen, zoals waterpokken. 

Het immuunsysteem is continu aan het werk. Dit merk je pas wanneer er een infectie ontstaat. Dan krijg je klachten zoals koorts, hoofdpijn of roodheid bij een ontstoken wond. Om deze klachten tegen te gaan moet het immuunsysteem je beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.”

(Bron: Gezondheidsplein)

DE PSYCHE

Zowel het lichaam als de geest lijden onder sociale isolatie. Zo kan eenzaamheid depressie, slaapproblemen en angst tot gevolg hebben. De symptomen doen denken aan die van een posttraumatische stressstoornis. Daarnaast vergroot sociale isolatie de kans op allerlei andere aandoeningen, waaronder kanker en een verzwakt afweersysteem. En een verzwakt afweersysteem is wel het laatste wat je nodig hebt als je niet ziek wilt worden.

Sociale isolatie heeft o.a. invloed op je hormoonspiegel. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat eenzame mensen een verhoogde hoeveelheid van het stresshormoon cortisol hebben. Stresshormonen zijn onderdeel van je vecht-of-vluchtsysteem. Daarmee kan eenzaamheid echter niet worden opgelost, met als gevolg dat de stoffen in je bloedbaan blijven. Tegelijkertijd maken eenzame mensen minder oxytocine aan. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en is een van de gelukshormonen van het lichaam, samen met serotonine, dopamine en endorfine.

Oxytocine helpt stress tegengaan en komt o.a. vrij bij seks en als je een knuffel krijgt van iemand die je dierbaar is. 

(Bron: Wetenschap in Beeld)